Clos des Frèr[es] 2004 is onze vierde oogst en is opnieuw uitdagend anders geworden. Ondertussen begint onze Vacqueyras furore te maken en wordt hij reeds in meer dan 30 toprestaurants in Vlaanderen op de wijnkaart geplaatst. De vier millésimes die we tot op heden hebben gecommercialiseerd hebben veel met elkaar gemeen, maar verschillen ondanks alles toch grondig van elkaar. Vermits wij vinifiëren vanuit een biologische invalshoek en uiterst veel respect opbrengen voor de natuurlijke omgevingen, zijn onze wijnen sterk getypeerd door de micro-klimatologische omstandigheden.
Zo was Clos des Frèr[es] 2001 een warme intense wijn, wat het prachtig wijnjaar 2001 in de Rhônevallei weergeeft. 2002 daarentegen werd getroffen door extreem natte en slechte weeromstandigheden, maar door zeer strenge druivensellectie zijn we erin geslaagd één van de beste Vacqueyras te maken voor dat jaar. 2003 was juist het omgekeerde. Door extreme warmte hebben we onze druiven een maand vroeger geplukt dan voorzien met de bedoeling onze fijne getypeerde zuren te kunnen behouden. De Clos des Frer[es] 2003 werd een schot in de roos en heeft zowel grote finesse als lengte. Vooral de syrahdruif was dat jaar van uitzonderlijke kwaliteit.
En toen kwam het oogstjaar 2004… en werd op een andere manier een prachtig wijnjaar. Het deed zelfs wat vermoeden naar 2001, maar de droogte tijdens de rijping van de druiven was ongezien in de zuidelijke Rhône. Opnieuw moesten we een strenge ‘vendange verte’ inpassen om de kwaliteit en de sappigheid van de druiven te kunnen garanderen. Het was een juiste beslissing en de kwaliteit van de grenache was indrukwekkend. Cuvée J&E 2004 zal dan ook een van onze beste wijnen zijn die we ooit hebben gemaakt tot nu toe, waar zowel kracht, finesse en fruitigheid op een ongelofelijke wijze harmoniëren. Het is een complexe wijn en heeft de structuur om jaren mee te gaan.Het wordt een ideale begeleider bij stevige gerechten.
Clos des Frer[es] 2004 is een “eetwijn” bij uitstek. Voor elke Clos des Frer[es] is de samenstelling anders. Telkens worden drie edele druiven gebruikt (grenache, syrah en cinsault), maar de verhoudingen verschillen steeds in functie van de kwaliteit en de klimatologische omstandigheden. Voor Clos des Frer[es] Cuvée J&E worden enkel oude (meer dan 25 jaar oude stokken) en zeer oude (50 jaar en meer) wijngaarden gebruikt en enkel de beste druiven worden geselecteerd. Voor het wijnjaar 2004 is de assemblage eigenzinnig geworden met 65% grenache, 30% syrah en 5% zeer oude cinsault. In het glas schittert de wijn in een relatief scharlaken rode kleur met grote viscositeit.
Cuvée J&E 2004 kan niet wegsteken dat hij veel zon heeft gezien. De aroma’s zijn zeer expressief en warm, waarbij geuren van zoet rood fruit zachtjes versmelten de provenciaalse kruiden. Naarmate de wijn langer in het glas staat of gedecanteerd wordt, komt de aromatische expressie van de grenache sterk naar boven. In de mond komt de wijn in eerste aanzet zeer vol en soepel over. Maar vergis u niet: bij de tweede slok merkt men onmiddellijk welk potentieel deze wijn heeft, met een interessante onderbouw van frisse zuren en nu nog met een jonge en stevige taninnegewaarwording, blijft deze wijn in uw mond nazinderen. De donkere kleur en de vlezige indruk komen van de syrahdruif, terwijl de basis zeer sterk grenache getypeerd is. De cinsault zorg voor een bescheiden ‘rondeur’, maar speelt een veel mindere voorname rol dat in bijvoorbeeld het millésime 2001. Het leuke van deze wijn is dat hij vanwege zijn structurele harmonie zowel jong als iets ouder kan worden gedronken. Alles hangt dus af van het temprament van de proever. De gelukkigen die een 2004 in hun kelder zullen hebben, zullen er jaren plezier aan beleven.
Technische fiche
- Assemblage: 65% grenache, 30% syrah en 5% cinsault
- Productie: 4900 flessen Botteling: 17 & 18 november 2005
- Pluk: een manuele pluk tussen 5 september en 26 september in zeer gunstige klimatologische omstandigheden (ondanks de droogte)
- Rendement: een algemeen gemiddelde van 35hl/ha, maar sterk afhankelijk van de ouderdom van wijngaardpercelen; oude wijngaarden waren kwalitatief productiever dan jonge wijngaarden vanwege de droogte. Principieel werd er niet geïrrigeerd, maar werd er intensiever gewerkt in de wijngaard (meer ploegbeurten, stimuleren van de waterstress,…)
- Vinificatie: volledige ontristing van de druiven, vanwege de prachtige kwaliteit van de druiven werd enkel in de wijngaard geselecteerd; klassieke vinifi catie met temperatuursbeheersing die de 28° nooit heeft overtroffen; afhankelijk van de druif schommelde de fermentatie tussen 8 en 15 dagen; geen toevoeging van artifi ciële zuren, gistcellen of suikers; normale persing in de membraanpers; op één cuve na was de malocatische gisting voltrokken in december 2004; syrah 9 maanden op 1 jaar oude vaten; assemblage 2 maanden voor de botteling, matige sulfi tering van 0,5mg/l; Ph van 3,74; alcohol 14,2%