Een beetje geschiedenis:
Christian Martin, een bescheiden wijnbouwer in Montlouis (Loire) was de onbewuste oorzaak in de zomer van 1989 van het begin van een wijninteresse, dat uiteindelijk resulteerde in een onovertroffen wijnpassie van Françoise & Erwin. Na verscheidene cursussen en diverse ontmoetingen met de juiste stimulerende wijnkenners, groeide de kennis van het wijngebeuren. In 1992 startte Erwin Devriendt met enkele voor hem onbekende Gentse wijnliefhebbers de Gentse Wijngilde Osiris, aangesloten bij de Vlaamse Wijngilde. Deze onbekende wijnliefhebbers zijn ondertussen boezemvrienden geworden en Commanderij Osiris werd één van de meest dynamische wijngroeperingen in Vlaanderen met een veel gelezen en gewaardeerd tijdschrift (Vinosiris). Ook werd hij lid van diverse wijngenootschappen en bestuurslid van de Gentse Wijnmetersgilde en werd hij laureaat van verschillende wijnwedstrijden.
Drie gedreven personen hebben zowaar een ambitieuze wijnvlam in hem doen ontbranden en hebben soms onbewust als een soort wijnmentor op hem ingespeeld:
- Roland Verbraecken
- Wilfried Lissens
- Etienne Van Steenberghe
Elk van hen hebben vanuit een verschillende invalshoek een inspirerende invloed gehad op de wijnpassie van Erwin & Françoise.
Ondanks zijn drukke professionele bezigheden als socioloog in een directiefunctie bij Solidariteit voor het Gezin en als politicus in de hoedanigheid van Voorzitter van het OCMW-Gent, ging een belangrijk deel van zijn schamele vrije tijd naar alles wat met wijn te maken heeft. Ook zijn echtgenote Françoise ontpopte zich als een begenadigd proever.
Na jaren een educatieve rol te hebben gespeeld (vinologisch lesgever, spreker over verschillende wijnonderwerpen, etc) binnen en buiten het officieel wijngilde-gebeuren, drong zich langzaam maar zeker een nieuwe uitdaging op. Een nieuwe droom begon zich te ontwikkelen. In plaats van steeds wijnen te bespreken, te becommentariëren, te beschrijven, werd de drang om de andere kant (= de echte kant) van het wijnproces te beleven zeer groot. Een eigen wijn kunnen maken werd het nieuwe doel.
Nadat zowat geheel Frankrijk op vinologisch vlak te hebben doorkruist, eindigde elke wijnavontuur met een verblijf in de Zuidelijke Rhône. De Ventoux oefende een magische indruk uit op Erwin & Françoise. Bij wijze van toeval (na evenwel vijf jaar prospectie) konden Erwin & Françoise een stukje “terroir” kopen in de appellatie Vacqueyras. Dit gebeurde in 1998-1999, exact 10 jaar na het eerste bezoek in de Loire.
Ondertussen werd een strategie uitgebouwd en gezocht naar partners. Erwin had ondertussen zijn OCMW-voorzitterschap en de actieve politiek bewust ingeruild voor de omvangrijke opdracht als afgevaardigd beheerder/algemeen directeur van Solidariteit voor het Gezin; een socio-profit bedrijf dat heden 5520 personeelsleden tewerkstelt in Vlaanderen en Brussel. Het was dus onmogelijk om zich fulltime bezig te houden met de exploitatie van het stuk onbeplant appellatiegrond. In 2000 werd een samenwerking gestart met een jonge plaatselijk wijnbouwer, die aanvankelijk het wijndomein van zijn vader niet wou verder zetten. Jeremy Onde werd evenwel ervan overtuigd van de enorme mogelijkheden van zijn terroir en besloot zich toch te oriënteren naar de wijnbouw, dan wel totaal anders dan zijn vader. Jeremy Onde wou geen druivenverkoper zijn, maar wel wijnbouwer. De wederzijdse visies klikten meteen, en er werd besloten samen het pas aangekocht terroir van 1,5ha voor meer dan één hectare om te vormen in een nieuwe wijngaard. In 2001 werd de eerste nieuwe aanplant gedaan (0,5ha) en we wachten heden op de toelating van de INAO om de resterende opvlakte verder te mogen bewerken. Ondertussen werd op gronden van Jeremy Onde een nieuwe ambitie gekoesterd om via een totaal manueel proces en via een geïntegreerde biologische benadering op 3,5ha een gezamenlijke nieuwe Vacqueyras te produceren. Het millésime 2001 werd aldus de eerste creatie van de samenwerking tussen Erwin & Jeremy.
Ondanks het feit dat noch Jeremy, noch Erwin over de nodige vinificatie-installatie beschikte diende de vinificatie ergens anders te gebeuren. Zij vonden een ideale oplossing bij Alain Jaume van Domaine Grand Veneur in Châteauneuf-du-Pape. In de beste omstandigheden en met technische perfectie werd de wijn gevinifieerd en gelagerd. Een deel van de druiven (syrah) werd zelfs gedurende 12 maanden op oude houten fusten bewaard.
Op vrijdag 19 oktober 2002 werd de eerste wijn van Erwin, Françoise & Jeremy gebotteld te Châteauneuf-du-Pape en onder de auspiciën van Domaine les Ondines. Een maand later wordt hij op 21 november 2002 aan de buitenwereld voorgesteld te Gent.
Deze bijzondere gebeurtenis is niet alleen een voornaam moment voor Erwin & Françoise, maar betekent het startschot van een nieuwe ambitie.
Tegelijkertijd had Erwin na 10 jaar creatief werk, afstand genomen van het voorzitterschap van Commanderij-Osiris-Gent en werd hij nationaal ondervoorzitter van de Vlaamse Wijngilde. Op dat moment ontwikkelde hij ook een nieuw Vlaams wijntijdschrift ten gunste van alle leden van de Vlaamse Wijngilde, zijnde Ken Wijnmagazine. Tot op vandaag is hij daarvan nog steeds de bezieler en hoofdredacteur. De synergie tussen wijnjournalistiek en wijnbouw was nog nooit zo intens geweest. Het waren twee projecten met een duidelijke ambitie en groeimogelijkheden.
Terwijl de eerste editie van Ken Wijnmagazine gesmaakt werk, was ook de eerste editie van Clos des Frères een voltreffer van formaat. Wijnimportateur Van Hende uit Gavere geloofde sterk in het verhaal van Clos des Frères en nam een exclusiviteit voor België. Tot op vandaag loopt deze samenwerking op een schitterende wijze verder.
Maar het succes van het millésimes 2001 mocht geen lucky-shot zijn. Jérémy en Erwin wouden meer en beter. In 2002 werd de bouw van de Cave van Jérémy aangevat. In 2003 werd daar voor het eerst Clos des Frères gevinifieerd. Na twee jaar had Clos des Frères zijn definitieve basis gekregen. Ondanks de twee moeilijke wijnjaren 2002 en 2003 in de Rhône gingen de wijnen gretig over de toonbank, vooral in de restauratie. Het zonnig en warm wijnjaar 2003 liet toe om voor het eerst een cuvée ‘S’ te maken; een 100% syrah op nieuwe eik gelagerd.
Het schitterend wijnjaar 2004 was het eerste wijnjaar waar we ook onze vinificatietechniek verfijnden en de huidige stijl van Clos des Frères hadden gevonden. Ondertussen waren Jérémy en Erwin aan het experimenteren met pure grenache op een gehuurd terrein dicht bij Cairanne (Plan de Dieu). Deze ‘zottigheden’ waren dermate lekker, dat op verzoek van Wijnimport Van Hende, deze 100%-wijnen werden gebotteld en gecommercialiseerd. Folie des Frères was geboren. Deze eenvoudige Côtes du Rhône moest de instapwijn worden van Clos des Frères, die uiteindelijk een cru Vacqueyras-appellatie was..
In 2005 werd een nieuw stap gezet in de kwalitatieve uitbouw van Clos des Frères. Een oud terroir op de beste gronden op het plateau van de garrigue werd aangekocht, waardoor de entiteit van Clos des Frères werd versterkt met 3,5ha oude wijnstokken (waarvan 45 jaar oude grenache en 60 jaar oude syrah en cinsault). Vanaf het millésime 2006 werden de oogst van deze oude wijngaard in Clos des Frères gevoegd. Dit impliceert dat de totale wijngaardproductie van Clos des Frères over 4ha was verspreid (en over twee percelen). In 2005 werd andermaal een ‘S’ gemaakt en hebben we uit een strenge selectie genachedruiven voor het eerste een cuvée ‘G’ gemaakt. Deze ‘G’ was een experiment met supergrenachedruiven op barrique, om aan te tonen dat grenache ook de finesse van pinot noir kan evenaren. Deze wijn is nu een collectors item geworden.
Vanaf 2006 zijn Jérémy en Erwin zich verder gaan specialiseren en verfijnen in het vinificatieproces. Computergestuurde koeling, bijkomende cuves, aankoop van eiken vaten, een open Bourgondische vergistingskuip zijn een greep van de bijkomende investeringen die werden ondernomen ter verbetering van de kwaliteit van de diverse wijnen. Ook in die periode werd officieel werk gemaakt om in de wijngaard alles in bio te reconverteren. Vandaag zijn de wijnen van Domaine les Ondine en Clos des Frères bio-gecertificeerd.
Ondertussen werden de wijnen van Jérémy en van Erwin&Françoise verschillende malen bekroond en halen ze vaak de gespecialiseerde pers. In verschillende restaurants in Vlaanderen is Clos des Frères en Folie des Frères een vaste waarde geworden.
De droom om een eigen wijn te maken is heden voor 100% gerealiseerd. Het resultaat mag er zijn. Het millésime 2010 wordt dus hun tiende Clos des Frères. Naar aanleiding van deze tiende verjaardag zal de design van Clos des Frères volledig veranderen. Met deze visuele aanpassing willen Erwin&Françoise duidelijk maken dat Clos des Frères meer is geworden dan een lekkere Vacqueyras. 2010 zal ook in dit kader de lacering worden van de eerste witte Clos des Frères, cru Vacqueyras.
Vanaf 2012 zal dus voor de Belgische markt drie producten verkrijgbaar zijn:
- Clos des Frères, le rouge, cru Vacqueyras
- Clos des Frères, le blanc, cru Vacqueyras
- Folie des Frères, Côtes du Rhône
Gent, 8/8/2011